fbpx
Бранко Тричковски, колумнист
Фото: МИА
ФОТО: Принтскрин

Tag: патриотизам

Насилен упад во Македонското собрание, 27 април 2017.

Ја гледам денес парадата на протестите…

СЛОБОДАН УНКОВСКИ Ја гледам денес Парадата на протестите Заедно као проба за Граѓанската војна: Напред багери за кршење на вратата на Собранието, потоа црни тетовирани командоси скриени во маскираните, без ...

Сашо Орданоски (црта: Игор Стевковски)

Функционирањето на правната држава, со негување и унапредување на културните колективни идентификации

-Пропозицијата на македонскиот политички модел е релативно едноставна равенка што се темели врз теоретската и практичната разлика помеѓу патриотизмот и национализмот: колку повеќе граѓани, во политичка смисла, пред сѐ, ќе ...

Станковиќ: Сакам да живеам во држава со сите нишани во која нема да си ги пребројуваме крвните зрнца

„Едноставно не сакав, никој, меѓу два залака мувлосано сирење и две голтки од со децении старо вино, да се расправа, скраја да е, да се тепа, кој најмногу му помогнал ...

Авторитети и толеранција

Сѐ што создава општ консензус, компромис меѓу луѓето, сѐ што ги отстранува или ги отежнува судирите во било која форма, придонесува за развивање на процесот на интеграција Владимир Трајкоски Не ...

Тахири: Патриотизмот и национализмот подредени на умереноста и доброто што го нудат

„Секој на свој начин гледа на национализмот, патриотизмот и родољубието а ние некако забораваме на тоа. Патриотизмот и национализмот се толку блиски, но сепак многу далечни концепти. И двете именки ...

Дерала: Национализмот е алатка на деструктивните структури во Македонија

„За нас како организација, навистина беше важно што граѓанките и граѓаните, навистина ја знаат разликата меѓу патриотизмот и национализмот. Тие многу добро знаат што значи да се сака сопствената држава, ...

Page 1 of 5 1 2 5

CIVIL MEDIA NEWSLETTER