fbpx
epa03244691 KFOR soldiers from Hungary guard the road between north and south part of the town of Mitrovica, during clashes in the town of Zvecan, Serbia, 01 June 2012. At least five Kosovo Serbs and a NATO soldier were wounded in a gunfight in the early hours, as peacekeepers tried to dismantle Serb roadblocks blocking traffic.  EPA/STR
Фото: Мартина Ацковска / Фронтлајн

Tag: Социјална заштита

Социјална заштита лани користеле 14.758 малолетни и 43.040 возрасни лица

Социјална заштита минатата година користеле 14 758 малолетници и 43 040 полнолетни лица, покажуваат податоците на Државниот завод за статистика.  Од вкупните права на социјална заштита кај малолетните корисници, најголемо учество ...

Министерката Царовска во Валандово: Ќе се гради детска градинка во селото Брајковци

Преку Министерството за труд и социјална политика обезбедиме средства за изградба на детска градинка во рурална средина, во селото Брајковци, која покрива неколку села и за таа намена имаме обезбедено ...

Најчевска: Државата го следи патот на претходната власт

Проф. Мирјана Најчевска, експертка за човекови права, говори за неприфатливиот начин на финансиско угнетување на најсиромашните, кои се соочуваат со ригорозни мерки за извршување на нивните долгови, со што се ...

Алишан: Нема време за чекање, доста беше молк на лицата со попреченост

Суарет Алишан, претседател на граѓанското здружение „Детски свет, нов почток“ повика на законски измени за законски мерки предвидени за лицата со попреченост. https://www.youtube.com/watch?v=evTlAGtB8vA Предлозите на иницијатавата „5 до 12“ и ...

Премиера на документарната серија „Инклузија“ за лицата со попреченост

Граѓанското здружение за промоција и развој на инклузивно општество „Инклузива“ во соработка со ТВ Плус Куманово вчера премиерно ја прикажаа првата епизода од документарната серија ,,Инклузија“ на тема социјална заштита ...

Царовска: Власта ги гмечи социјално ранливите со војнички цокули!

„Во Македонија се наталожува сиромаштијата, се заборава сиромаштијата, институциите не функционираат, дури како да е тоа цел. На политичката елита и одговара во моментот да има сиромашни и социјално исклучени ...

CIVILMEDIA NEWSLETTER