Categories

Завчера во Република Македонија се спроведоа шестите локални избори, а нејзините граѓани по шестти пат гласаа за оние коишто ќе бидат нивни претставници за следните четири години.

Извештај од долгорочното набљудување на ЦИВИЛ Скопје, 10 октомври 2017 г. Основни податоци за изборниот мониторинг на ЦИВИЛ ЦИВИЛ-Центар за слобода спроведува континуиран мониторинг на општествено-политичките состојби во изборен...

На ден пред изборниот молк, ЦИВИЛ – Центар за слобода ги поканува медиумите, претставниците на граѓанските организации и набљудувачките мисии, набљудувачите на ЦИВИЛ и сите заинтересирани граѓанки и граѓани...

ЦИВИЛ – Центар за слобода ги потсетува политичките партии дека транспарентноста е и законска и морална обврска на оние што претендираат да ги заземат позициите во власта на локално...

Драган Малиновски, правен експерт и поранешен прв антикорупционер, на денешната конференција „Слободни избори за слободно општество“, говореше за финансирањето на политичките кампањи, системот за контрола и санкции и за...

Државната изборна комисија денеска, со почеток во 12 часот, со жрепка ќе го утврдува редоследот во Единствената листа на кандидати, односно редоследот на гласачките ливчиња.

Според податоците од новото истражување на јавното мислење на „Еуробарометар“, македонските граѓани имаат мала доверба во судството (23 отсто), во полицијата (34 отсто, најнискиот процент на доверба во полицијата...

Граѓанската асоцијација МОСТ во рамките на проектот “Патоказ кон демократски реформи”, организира   конференција “Одвојување на државата од политичките партии” утре, 6 септември, со почеток во 11:00 часот, во хотел Александар Палас.

„Меѓу политичките партии во Македонија, без исклучок, оној приод – врхушката да ги држи сите лостови на влијанието, контролата и моќта во рамките на партијата, во ВМРО-ДПМНЕ биле најсилен,...