CivilFest
Categories

СИРИЈА Боздаг: Турција набрзо ќе го ослободи Африн од терористите

Турција набрзо ќе го ослободи од терористи градот Африн, северна Сирија, изјави турскиот вицепремиер и портпарол на Владата, Бекир Боздаг.

Тој посочи дека од почетокот на турската операција во Сирија од јануари загинале 42 турски војници, а 3.381 терористи се неутрализирани.

– Во скоро време градот Африн ќе биде исчистен, наведе Боздаг.

Турската армија на 20 јануари ја почна операцијата „Маслиново гранче“ во реонот на Африн. Операцијата е насочена против сириските курдски милиции Сили за заштита на народот и Партија на демократската унија, кои за Анкара се терористички организации, поврзани со Курдска работничка партија.

Боздаг најави дека на 4 април во Истанбул ќе се одржи трилатерална средба за Сирија помеѓу Турција, Русија и Иран.

– Средба на руско-турскиот Совет за соработка на висок ниво ќе се одржи на 3 април, на кој ќе учествува и (претседателот на Русија, Владимир) Путин. Потоа на 4 април во Истанбул ќе се одржи средба Турција-Русија-Иран за Сирија, наведе Боздаг.


извор: МИА

Содржините кои ЦИВИЛ ги презема од други извори не подлежат на лиценцата Creative Commons 1.0, инаку вообичаена за содржините кои ги објавува оваа медиумска платформа. Ве молиме, консултирајте се со изворот за преземање на таквите содржини.

Print Friendly, PDF & Email