fbpx
Судењето на германскиот државјанин Рико Кригер, кој беше осуден на смрт во Белорусија. Фото: Редит
Фото: Скриншот
Фото: Скриншот

Единство и посветеност: Како француската левичарска коалиција го возврати ударот

Колаж од плакати на Новиот народен фронт на Франција (Wikimedia Commons)

ЏАБИР ДЕРАЛА Историски избори во Франција. За првпат по владеењето на марионетската влада за време на нацистичката окупација во Втората светска војна, предвремените парламентарни избори во Франција на 30 јуни...

Read more

Кога суровоста и садизмот се користат во име на идеологија или држава

Фото петиција #StopTorture во 2014 година (архива на ЦИВИЛ)

ЏАБИР ДЕРАЛА Универзална декларација за човековите права Члeн 5: Никој нема да биде подложен на тортура или на суров, нехуман или понижувачки третман или казна. Пред точно десет години, Меѓународниот...

Read more

Нека ни е со среќа: Можеби бројот 13 за некои е баксузен, но за Мицкоски сигурно е среќен број

Џабир Дерала, ЦИВИЛ Прес центар, 3 мај 2023 (фото: ЦИВИЛ)

ЏАБИР ДЕРАЛА Владата на Мицкоски, тринаесеттиот премиер на „нашата земја“, уште не беше изгласана, а веќе доби благослов од новинарски и други „величини“ што поитаа да му се поклонат до...

Read more

Зад фасадата на неутралноста: Разобличување на дипломатското лицемерие

Хипокризија (креирано со помош на deepAI)

ЏАБИР ДЕРАЛА Србија, главниот канал за овозможување руски хибридни операции на Балканот, гласаше за поддршка на Заедничката изјава од Самитот за мир во Швајцарија, 15-16 јуни. На овој самит се...

Read more

Кога бројките стануваат неопходно зло: Масивните недостатоци во политичкиот систем

Џабир Дерала (фото: Б. Јордановска)

ЏАБИР ДЕРАЛА Мајскиот договор, кој предизвика јавна и политичка дебата по парламентарните избори, беше дисквалификуван како неважечки. Критичарите тврдат дека Демократската унија за интеграција (ДУИ) го прекрши договорот веќе со...

Read more

Цената на национализмот (2): Страдаат граѓанките и граѓаните кои не се третираат како луѓе, туку како толпи, бројки и проценти

Џабир Дерала (фото: Рилинд Сулејмани)

ЏАБИР ДЕРАЛА Претходно: Цената на национализмот: Скапа, но ефективна алатка за манипулација Цената на национализмот ја плаќаат сите, од првиот до последниот. Се разбира, со исклучок на политичките и бизнис...

Read more

Цената на национализмот: Скапа, но ефективна алатка за манипулација

ЏАБИР ДЕРАЛА Национализмот и омразата се одлични алатки за манипулација. Со мали инвестиции во пропагандата, лесно се постигнуваат одлични резултати – доаѓање и одржување на власт. Со употреба на националистички...

Read more

Кијив, не Киев!

ВАРШАВА-КИЈИВ, 18 часа, декември 2023 (фото: Ј. Андоновски)

ЏАБИР ДЕРАЛА  Од првиот ден на целосната руска инвазија против Украина, редакциите на медиумската платформа на ЦИВИЛ, истовремено како и Фронтлајн, едногласно одлучија - Кијив, не Киев! Нашите читателки и...

Read more

Избори: Кој кого казни и зошто не?

ЏАБИР ДЕРАЛА Резултатите од европските избори покажуваат најмалку две работи што, ако се изговорат едно по друго, изгледаат контрадикторни, но не се. Големо мнозинство граѓанки и граѓани сакаат Европа да...

Read more
Page 1 of 10 1 2 10

CIVIL MEDIA NEWSLETTER