fbpx
Џабир Дерала
Граѓаните за Македонија - „Доаѓаме“, Скопје, 17 мај 2015

Руските неонацистички лидери вмешани во убиства

Фото: Alexander Zemlianichenko/AP

„Како што покажа една неодамнешна студија за односите на Кремљ со руските фашисти, овие врски овозможија храбар експеримент за создавање на про-Путин неонацистичко движење. Во 2008-09 година, Кремљ беше загрозен...

Read more

„Јастребот“ на Путин

„Во деновите по руската инвазија врз Украина, за Патријархот Кирил се напишани и изговорени многу анализи, бидејќи тој е еден од најрадикалните и долгогодишни „јастреби“ во Путиновото општествено-политичко окружување. Тој...

Read more

За оваа војна руската пропаганда ги подготвуваше луѓето осум години

Фото: news.columbia.edu

„Хибридните информативни и пропагандистички војни, најчесто не почнуваат со чинот на воената агресија на теренот. Жестоки медиумски проектили од лаги, невистини, поместувања, манипулации, искривувања на факти, насочувања на јавното мислење...

Read more

Не само слободата на изразување, туку слободата воопшто, е најголемата жртва на воената и пропагандна агресија

Жарко Трајаноски

„Покрај воената агресија, која се манифестираше во бројни напади на медиумски објекти (ТВ кули и станици), медиумски работници и новинари и фоторепортери кои извршуваа службени задачи, сведоци сме и на...

Read more

Како што настаните може да се следат во реално време, така и фактите се манипулираат во реално време

Џабир Дерала

„Пропагандистите со новинарски беџ се карнифексите што им ги забиваат шајките на прогресивните интелектуалци, политичари, активисти и нивни колешки и колеги во новинарството. Технолошкиот напредок донесе неограничени можности за навремено...

Read more

Денес никој не е во можност да ги замолчи сите новинарски редакции дури и во земјите со најтоталитарни режими

Зоран Иванов

„Хетерогеноста на новинарската слобода како примарна претпоставка за професијата да се нарекува „новинарство“ е со непремостливи меридијански димензии. Ова со украинските настани, со руската агресија по милионити пат потврдува дека...

Read more

Меѓународната заедница ја прифаќа логиката на војна во Украина, слично како во Босна

„Од самиот почеток на војната во поранешна Југославија, ЕУ ја прифати логиката на војна, на поделба. Бошњаците едвај имаа можност да се спротивстават воено. Хрватска беше зајакната со американска помош...

Read more

ЕУ интеграции: Проблематичната историја и поделбите на Западен Балкан одат во прилог на руската агенда

Ерван Фуере (фото: Б. Јордановска/ЦИВИЛ, мај, 2016)

„Додека преговорите со Црна Гора и Србија кои беа започнати во 2012и 2014 година соодветно, само напредуваа со темпо на полжав, преговорите со Албанија и Северна Македонија, земја која доби...

Read more
Page 1 of 15 1 2 15

CIVILMEDIA NEWSLETTER