fbpx
Џабир Дерала
Џабир Дерала, Изборен рапорт, 26 окт. 2021 (фото: А. Петровски/ЦИВИЛ)
Стевчо Јакимовски

Празнично потсетување: Што се случуваше на новинарскиот протест пред Музејот на ВМРО?

Петрит Сарачини

На денешен ден, 23 октомври 2013 година, новинарите излегоа на протест пред Музејот на македонската револуционерна борба (тнр. Музеј на ВМРО), кој беше насилно спречен од полицијата. Повод за протестот...

Read more

За осоколените суруши на омразата

Петрит Сарачини

ПЕТРИТ САРАЧИНИ Гледам, разни суруши, инфлуенсер(к)и и други „битни“ ФБ и Твитер ѕверки на левата и десната рака на ВМРО-МВРО, продолжуваат, ама овој пат „појачано“, да ми прават бесплатна реклама...

Read more

Достоинствено и гордо, да излеземе сите – на слободни и демократски избори!

Петрит Сарачини

ПЕТРИТ САРАЧИНИ Во недела е оној ден, кога суверените на земјата, газдите на државата, граѓанките и граѓаните на Северна Македонија, ќе изберат кому ќе му ја дадат довербата да раководи...

Read more

Банално

Петрит Сарачини

ПЕТРИТ САРАЧИНИ На настан за 75 години од Здружение на пензионери, Заев одговара на новинар дека е банално прашањето дали немало поспособен од него во СДСМ. А еден куп медиуми,...

Read more

30 години независност: Ќе нè биде, но само заедно!

Петрит Сарачини

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ 30 години независност. Низ нив, доживеавме многу заеднички успеси, радости, напредок на важни полиња, но и многу разочарувања, неуспеси, поделби, назадување на исто така важни полиња. 30 години,...

Read more

Локални избори: Што ќе одлучи, „националните“ теми и валканата пропаганда, или конкретната локална понуда?

Петрит Сарачини

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Иако овие избори би требало да бидат судир на концепти и идеи за локални прашања што најдиректно ги засегаат граѓаните и квалитетот на нивниот живот во непосреднатa...

Read more

Левица и бојкотерите на пописот пак пукаат врз невладините, со испуканите националистички ќор-фишеци на Груевски

Петрит Сарачини

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Левица и нејзината пропагандна машинерија на социјалните мрежи повторно плукаат и пукаат врз 50-тина невладини организации, овој пат со испуканите националистички ќор-фишеци од пред 6 години на...

Read more

Молкот пред омразата ќе го уништи општеството, доста беше молк!

Петрит Сарачини

пишува: ПЕТРИТ САРАЧИНИ Продолжува молчењето пред мразачите и насилниците. Молчи обвинителството. Молчат институциите. Молчи јавноста. Молчат стручњаците, молчат еснафите, молчат пријателите. Општ молк. И страв - од мразачите. Колку и да...

Read more
Page 1 of 19 1 2 19

CIVILMEDIA NEWSLETTER