fbpx
МНР. Фото: Ангел Ангеловски
Бранко Тричковски, колумнист
Фото: Ројтерс
Фото: Ројтерс

Tag: еднаквост

Роберт Алаѓозовски, Национален координатор за интеркултурализам, едно општество, развој на културата и меѓуресорска соработка (фото: И. Чадиноски / ЦИВИЛ)

Алаѓозовски: Обврска на секој политичар е да ја разбере и да ја имплементира Стратегијата „Едно општество за сите“

Стратегијата „Едно општество за сите“ е значајна за развојот на нашата демократија, на општеството, но и на државата во целост. Стратегијата има влијание и во низа други области, на постоењето ...

Законот за спречување и заштита од дискриминација обезбедува принцип на еднаквост и остварување на човековите права и слободи

Министерката за труд и социјална политика Јагода Шахпаска вчера изјави дека Законот за спречување и заштита од дискриминација во дискриминаторските основи ги вклучува и сексуалната ориентација и родовиот идентитет, и ...

Заев: Заштитата од дискриминација е насоката во која продолжуваат нашите политики

Премиерот Зоран Заев во интервју по покана од ЦИВИЛ, по повод Меѓународниот ден на човековите права упати апел до сите граѓани да не замижуваат пред било кои форми на дискриминација ...

Протести штетни по човековото здравје

Во Кривичнот суд денеска имаше три нови рочишта за предметите „Таргет-Тврдина”, „Тарифа” и „Титаник 3″ на Специјалното јавно обвинителство.  Во „Таргет – Тврдина” обвинети се поранешниот началник на Петтата управа во ...

Конференција: Потребни се повеќе жени на раководни места во енергетиката

Жените инженери иако како студенти покажуваат подобар успех потешко стасуват до раководни места во Македонија, особено во енергетскиот сектор. Затоа е потребно тие да се мотивираат да бидат поупорни во ...

Осумнаесет години гласни и горди!

Тоа е една поинаква организација, бескомпромисна и упорна, секогаш заедно со граѓанките и граѓаните на Република Македонија. Гласна организација која никогаш не се повлекува пред притисоците и заканите. И додека ...

Ајде конзерви, отворете се!

Непријатно изненадување беше да се види како висок функционер на една прогресивна партија каква што е владејачката СДСМ, користејќи ги верските догми, искажа еден ригиден став кон хомосексуалците. По отвореното ...

Page 1 of 2 1 2

CIVIL MEDIA NEWSLETTER