fbpx

Tag: пензии

Тоа беа денови на пензионерска среќа! Со празни џебови, се возеа, се скијаа и… молчеа

Земајќи ги предвид последните случувања во државата и зголемениот интерес на пензионерите гласно да ги искажат своите ставови или, поточно, ставовите на другите, јавноста особено на социјалните медиуми е фокусирана ...

Петрески: Раст на пензии кој излегува надвор од законското усогласување на долг рок може да ја зголеми границата за пензионирање

Во услови на се  погласни барања за зголемување на пензиите, извршниот директор на Finance Think, Благица Петрески наведува низа  аргументи кои недвосмислено покажуваат дека во актуелната ситуација  би било апсолутно погрешно растот на ...

Тренчевска: Со актуелната методологија, порастот на минималната пензија е околу 4.000 денари

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска во утринската програма на Македонската телевизија, зборуваше за пензиите, моменталната методологија за усогласување на пензиите, состојбата на пензискиот систем и барањата на ...

Пензинерите блиски до ВМРО-ДПМНЕ најактивни во повиците за масовноста на протестите

Најави за организиран превоз до Скопје за пензионери од внатрешноста започнаа да споделуваат симпатизери на ВМРО-ДПМНЕ преку социјалните мрежи повикувајќи на масовност. Протестот на дел од пензионерите е закажан за ...

Протести на група пензионери, реални барања или политичка манипулација

Покачување на минималната пензија со минималната плата и линеарно зголемување на сите пензии, побараа група пензионери на протест во Скопје. На протестот, кој се одржа во Жена парк, пензионерите посочија ...

Ново покачување на пензии во септември: За една календарска година пензиите со сериозен раст

Во оваа 2023 година освен мартовско усогласување на пензиите од 8.4 проценти, уште едно ќе следи во септември, усогласено според трошоците за живот и порастот на просечната плата кое ќе ...

Ковачевски: Повисоки плати и пензии, нови работни места и инвестиции, кризата ја претворивме во можност, ја реструктуираме македонската економија!

„Во услови на најголемата економска и енергетска криза којашто светот ја памети од Втората светска војна досега, како одговорна Влада успеавме, не само успешно да ја пребродиме кризата, туку и ...

Битиќи: За само година ипол, социјалдемократските политики носат 25% повисоки пензии за сите 330.000 пензионери

Од овој месец сите пензионери добиваат историско покачување на пензиите од 8,4 проценти. Ова е второ покачување на пензиите за само неколку месеци или вкупно околу 16%. Со тоа просечната ...

Битиќи: Со системското решение за пензиите над 100 илјади пензионери се издигнаа над прагот на сиромаштија

„Само поради системското решавање на проблемите сме успеале 100 илјади пензионери да ги однесеме над прагот на сиромаштија, кој Светска Банка за земјава го проектира на 14.200 денари“ рече вицепремиерот ...

Page 2 of 4 1 2 3 4

CIVIL MEDIA NEWSLETTER