Categories

И додека развиените економии во светот се прилагодуваат на сознанието дека оваа планета веќе ни органски не го поднесува капитализмот, македонскиот капитализам е заглавен во првобитни форми на капитализмот...

Прочитај повеќе...

Две поенти произлегуваат од бранувањата во јавноста, поврзани со „случајот“ на пратеникот Павле Богоевски. Едната, секако се однесува на него. Другата, според мене, уште поважна поента е дека зад...

Прочитај повеќе...

Ја гледам македонската политичка разгледница во последниве 50-60 часа и не можам да се оттргнам од чувството на блага згаденост. Блага, затоа што тоа чувство веќе подолго време ги...

Прочитај повеќе...

Додека траат честитките, повеќе од заслужени, за изборната победа на Претседателот на Република Северна Македонија и за инаугурацијата на која присуствуваа претседатели и други високи гости од соседните и...

Прочитај повеќе...

Неколку сопственици на фирми ми раскажуваат како платиле четирицифрени казни во евра за ситни недостатоци и грешки. Одлуката на Владата, инспекциите прво да опоменуваат, па да казнуваат, не важи....

Прочитај повеќе...

На 9 Мај се сеќаваме на Диво Насеље, дводневна жестока битка меѓу македонската полиција и криминално-терористичката група на Мирсад Ндрецај, еден од најтрауматичните настани од долгиот пад на режимот...

Прочитај повеќе...

И додека Неговата Светост, Папата Франциск, со апостолски чекор, ќе изоди дел од скопските улици, изметени како никогаш порано и никогаш потоа, вака вознесени, мислиме и се благонадеваме на...

Прочитај повеќе...

Го прегрмевме и тоа чудо од претседателски избори. Без тепачки, без потешки инциденти, малку трапав процес, преполн со вообичаените фолклорни (националистички) елементи, но слободен. По долго време, видовме една...

Прочитај повеќе...

Веќе го установивме фактот дека политичките кампањи за претседателската функција ги направија самите кандидати далеку помалку видливи од партиските лидери, како да се парламентарни избори. Тоа е дел од...

Прочитај повеќе...

Јавноста, интелектуалците, медиумите и активистите имаат морална обврска да го осуетат секој, и најмал, обид на политичарите и криминалците да ги присвојат, поточно, украдат придобивките од демократските процеси и...

Прочитај повеќе...