fbpx
Бојан Кордалов, комуниколог/фотографија: Самуел Дебус, OK-TV Ludwigshafen
Др. Волфганг Ресман,  претседател на Bundesverband Bürgermedien /фотографија: Самуел Дебус, OK-TV Ludwigshafen

СОЦИЈАЛНА ПРАВДА

Ковачевски: Еднакви можности и инклузија на лицата со попреченост е приоритет на оваа Влада

Претседателот на Владата на Република Северна Македонија, Димитар Ковачевски се обрати на настан по повод 3 декември, Меѓународниот ден на лицата со попреченост. На настанот се промовираше нацрт-стратегијата за правата...

Read more

Тренчевска: Различностите го зајакнуваат нашето демократско општество и треба да обезбедиме еднакви услови и еднакви шанси за сите граѓани без исклучок

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска присуствуваше на националното одбележување на Меѓународниот ден на лицата со попреченост – 3 декември. Настанот беше организиран од страна на Националното...

Read more

Тренчевска-Рана: Воспоставувањето на соработка помеѓу Северна Македонија и Индија, ќе донесе придобивки за граѓаните на двете држави

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска оствари средба со Н.Е Амбасадорот на Индија, Санџаи Рана, со седиште во Република Бугарија. Како што информираат од Министерството за труд...

Read more

МТСП: ВМРО-ДПМНЕ злоупотребува деца за политички цели-извршен вонреден инспекциски надзор во градинката во Гевгелија

Министерството за труд и социјална политика ја известува јавноста дека во врска со случајот на „претепано 10 месечно дете во градинка во Гевгелија“ како што тоа беше пренесено од медиумите,...

Read more

Тренчевска: Родовата еднаквост во приватниот сектор е шанса за професионален раст и развој на секоја жена

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска присуствуваше на настан насловен „Зајакнување на позицијата на жените во приватниот сектор“, организиран од Филип Морис Тутунски Комбинат Прилеп, како членка на...

Read more

Агиќ, КОД, Јајце: Не ги разбирам големите статуи во Ценарот на Скопје

Меѓународни искуства беа споделени на дводневната работилница на „Логекс“ која се одржа во Скопје, во врска со предизвиците и можностите кои треба да се применат во земјите од Западен Балкан...

Read more

Тренчевска: Зајакнувањето на системот, поддршката на жените на пазарот на труд, борбата со семејното и родово-базираното насилство алатки за зајакнување на општеството

Министерката за труд и социјална политика Јованка Тренчевска денеска се обрати на регионалната конференција насловена „Трансформативно финансирање како забрзувач за родова еднаквост: црпење на искуства од родово одговорно буџетирање и...

Read more

Земјите од Западен Балкан се дел од Европа и тие мора да бидат вклучени во нејзините стратегии

Високите претставници од регионот и Европа на воведниот панел насловен „Социјално-праведна трансформација за енергетски самоодржлива Европа“ ги отворија прашањата за импактот од политичките одлуки кои треба да овозможат општествено праведна...

Read more

Тренчевска: Предизвикот со родово-базираното насилство врз жените не е само личен, тој е длабоко социјален, културолошки и општествен и бара комплексни решенија

Министерката за труд и социјална политика, Јованка Тренчевска денеска се обрати на завршната конференција: „Грижи се машки – Од свесност до вклученост“ , во организација на Хера – Aсоцијација за...

Read more

Пет години Европски столб за социјални права: Стотици иницијативи за фер, инклузивна и Европа полна со можности

Европската унија денеска слави пет години од основањето на Европскиот столб за социјални права. На првиот Европски форум за вработување и социјални права, ќе биде направен преглед на постигнатиот напредок...

Read more
Page 1 of 54 1 2 54

CIVILMEDIA NEWSLETTER