Categories

Македонскиот филм „Исцелител“ на режисерот Ѓорче Ставрески ќе се прикажува на 21. издание на филмскиот фестивал во Шангај. 

Прочитај повеќе...

Фестивалот на европски филм „Синедејс“ успеа да се акредитира во Меѓународната федерација на асоцијации на филмски продуценти (FIAPF) и да се здобие со големото признание „Competitive film festival specialized...

Прочитај повеќе...

Музиката и нејзиното филмско претставување е во фокусот на програмата на четвртиот фестивал „Скопје синема сити“ (ССС) чие летно издание ќе се одржува од 6-ти до 10 јуни во...

Прочитај повеќе...

„Исцелител“ ќе се прикажува на осмото издание на престижниот Меѓународен филмски фестивал во Пекинг (BIJFF). Филмот ќе ја има својата кинеска премиера во официјалната натпреварувачка програма „Forward Future“ на...

Прочитај повеќе...

Филмот „Бикини Мун“ на македонскиот режисер Милчо Манчевски од денеска ќе се најде на репертоарите на српските киносали.

Прочитај повеќе...

Македонскиот филм „Исцелител“ е избран во официјална конкуренција на меѓународниот филмски фестивал во Кливленд, САД. Филмот ќе се прикажува во програмата во чиј фокус се филмови од Централна и...

Прочитај повеќе...

Проекции на филмови, работилници и мини концерти ќе понуди третиот студентски филмски фестивал „Филмоција“ што го организира Инситутот за филм – филмска Академија Охрид.

Прочитај повеќе...

Со проекција на вториот дел од најновиот филм на прославениот британски документарен режисер Адам Кертис направен во соработка со BBC, Hypernormalisation, денеска се затвора филмскиот фестивал Десонанз, организиран во...

Прочитај повеќе...

Дванаесеттото издание на „Филмскиот фестивал за човекови права“ во Тирана, Република Албанија во организација на Академијата за филм и човекови права „Маруби“,  го збогатија со присуството членовите на „Таус...

Прочитај повеќе...

Хуманитарната невладина организација „Легис“, која обезбедува неопходна хуманитарна помош за бегалците и барателите на азил, со изложба на фотографии „Borderland“ (Земја на граници), ќе се претстави на Филмскиот фестивал...

Прочитај повеќе...