fbpx

Tag: вештачка интелигенција

Фото: ЕПА

Вестагер: ЕУ и САД ќе изготват кодекс на однесување со вештачка интелигенција

Еврокомесарката за конкуренција Маргрете Вестагер изјави дека верува оти нацрт кодексот за однесување на генеративната вештачка интелигенција може да биде изготвен „во текот на следните недели“, а договорот да биде ...

Вештачка интелигенција (Foto: Wikimedia Commons)

ЕУ и САД ќе работат заедно на стандардите за вештачка интелигенција

ЕУ и САД ќе работат заедно на воспоставување минимални стандарди за вештачка интелигенција пред да се воспостави европското законодавство во таа сфера. Извршната потпретседателка на Европската комисија, Маргрет Вестагер денеска ...

Војо Маневски

Ризница

 ВОЈО МАНЕВСКИ  Драги мои читатели, верувам дека сите ние доста време поминуваме пред малите екрани. Ова „малите екрани“ порано се однесуваше на телевизорите, но тие бааги пораснаа и почнаа да ...

Вештачката Интелигенција и дезинформациите: Можности и ризици во услови на војна

Вниманието на човештвото денес е насочено кон вештачката интелигенција (ВИ). OpenAI обезбедувајќи бесплатен пристап до chatbot-от ChatGPT и објавување на социјални мрежи на дотерувани слики создадени со помош на Midjorney ...

ChatGPT манија: Како вештачката интелигенција гo освои светот и што ќе се случува понатаму?

Приреди: Мирјана ВАСИЛЕВА Слушнавте за ChatGPT? Бездруго – да, бидејќи овие денови овој термин е толку присутен што некои веќе велат дека владее вистинска „ChatGPT манија“. Ако сте слушнале, секако ...

Романскиот премиер го претстави својот нов советник – вештачка интелигенција

Романскиот премиер Николае Чука го претстави својот „нов почесен советник“ во својот кабинет - помошник со вештачка интелигенција. Главната задача на помошникот, именуван како Јон, ќе биде да ги анализира ...

Мислите дека вештачката интелигенција беше импресивна во 2022? Изненадувањата допрва доаѓаат!

Експертите за вештачка интелигенција предвидуваат дека 2023-та е година на откритија. Прашањето е – дали светот е подготвен за нив? Во 2022 година, моќните генератори на слики како што се Стејбл ...

Вештачката интелегенција би можела да падне во погрешни раце, предупредуваат експерти

Брзиот развој на вештачката интелегенција ја зголемува опасноста од негова злоупотреба од страна на држави, криминалци или терористи за загрозување на светскиот мир, се оценува во извештај изработен од 26 ...

CIVIL MEDIA NEWSLETTER