Categories

Метју Нимиц, специјалниот претставник на Обединетите нации за спорот за името меѓу Грција и поранешната југословенска Република Македонија, ја објави следнава изјава:

Прочитај повеќе...

На денешната прес конференција, одржана ден по изгласувањето на амандманите за уставните промени што произлегуваат од Договорот од Преспа за решавање на спорот со името помеѓу Македонија и Грција,...

Прочитај повеќе...

По долги преговарања и несогласувања, со опозиција надвор од Собранието и протести пред пратеничкиот дом, конечно долго очекуваните уставни измени се изгласаа со 81 глас „за“ и ниту еден...

Прочитај повеќе...

Владата на Република Македонија им честита на сите граѓани и на сите пратеници за преземената одговорност со којашто на земјата и се отвораат вратите за НАТО и ЕУ.

Прочитај повеќе...

,,Најискрени честитки до сите политички чинители и граѓаните за она што наскоро ќе биде Северна Макеоднија преку гласањето во Парламентот за уставните измени. Се надевам дека оваа историска одлука...

Прочитај повеќе...

Собранието ги изгласа уставните измени Со 81 глас „за“ и ниту еден против, Собранието на Република Македонија денеска ги изгласа уставните измени кои произлегуваат од Преспанскиот договор. Неизвесност до...

Прочитај повеќе...

Со двотретинско мнозинство се излгасаа уставните амандмани со кои се исполнува макеоднскиот дел од Преспанскиот догвор меѓу Грција и Македонија, потпишан на 18 јуни 2018 година. 

Прочитај повеќе...

Силно полициско обезбедување и борни коли се распоредени околу Собранието на Република Македонија, додека се очекува да започне седницата за изгласување на уставните измени, вели анонимен граѓански новинар.

Прочитај повеќе...

„Успеавме да постигнеме договор за конечноста на уставните амандмани и уставниот законик со што се обезбедува најмалку 2/3 мнозинство во Парламентот“, се вели во заедничко соопштение на Владата на...

Прочитај повеќе...