• Latest
Војо Маневски

Кацаризација

October 19, 2023

Лукоил ја прифати понудата на Ганвор Груп за купување на меѓународните средства, ќе добие ли македонската подружница нов газда?

October 30, 2025
Фото: Град Скопје

Арсовска го назначи Александар Јовановски за нов в.д. директор на Комунална хигиена – Скопје

October 30, 2025

ДЕМОКРАТСКИ НАВИГАТОР ВО ТЕТОВО: Од локални гласови до заедничка иднина

October 30, 2025
Тепање на руски војник со повикувачки знак „Фикса“ од 80-тиот тенковски полк на 90-та тенковска дивизија на Централната група. Фотографија: Скриншот од видео разговор со роднини/Верстка

Руските армиски началници мачат и егзекутираат војници кои одбиваат да се борат во Украина, открива истрагата на независниот медиум Верстка

October 30, 2025

Словенечкиот проблем: Кога стравот станува политика

October 30, 2025

Нема втор круг! Изборите во Гостивар, Врапчиште, Маврово и Центар Жупа пропаднаа – ќе се распишат нови!

October 30, 2025
Скриншот од видео на CNN-News18

„Ова беше колеж, а не операција“- фавелата се тресе од најсмртоносниот полициски напад во Рио

October 30, 2025
Фотографија: Скриншот

Аналитичари за укинувањето на санкциите за Додик -„возвратена услуга“ за повлекувањето од функцијата претседател на РС, аналитичарите за укинувањето на санкциите за Додик

October 30, 2025

Нов фронт меѓу Албанците: Таравари и Села се борат за печат, а електоратот бега и апстинира!

October 30, 2025
Скриншот од видео на Firstpost

„Убиваа цивили во нивните кревети“- хаос и бруталност владеат во Судан по падот на Ел Фашер

October 30, 2025
CivilMedia
  • ДОМА
  • ВЕСТИ
  • ПОЛИТИКА
  • ИЗБОРИ
  • ОПШТЕСТВО
  • СЛОБОДНА ЗОНА
  • АНАЛИЗИ
  • РЕГИОН
  • СВЕТ
  • ВОЈНА ВО УКРАИНА
No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ВЕСТИ
  • ПОЛИТИКА
  • ИЗБОРИ
  • ОПШТЕСТВО
  • СЛОБОДНА ЗОНА
  • АНАЛИЗИ
  • РЕГИОН
  • СВЕТ
  • ВОЈНА ВО УКРАИНА
No Result
View All Result
CivilMedia
No Result
View All Result
Home СЛОБОДНА ЗОНА

Кацаризација

Влијанието на обичната каца врз „зелените“ политики

October 19, 2023 12:02
in СЛОБОДНА ЗОНА, ТОП 5
Војо Маневски

Војо Маневски

Share on FacebookShare on Twitter

ВОЈО МАНЕВСКИ

Се откачивме и од ова лето. Нѐ гореше, нѐ пржеше, ама си замина. Не можам да кажам дека ми е мила есента, затоа што нејзините бои некако ми го скиселуваат расположението. Облаците надвиснале како да имаат намера да го потопат светот, како да им досадила миризбата на нечовечност што им ја испорачува светот во висините. Има и по некој надежен ден, ама и тој со едното око гледа кон студенилото што надоаѓа. Ретко во кој двор се издига чад од печење пиперки или варење ракија. Овде се европеизираме начисто. Или нѐ европеизираа трговците, со цените  на зеленчуците од кои секоја година ја подготвувавме зимницата. Не сум сигурен дали се во до слух со некоја евро комисија, која нѐ подготвува за членство, ама ефектот го постигнаа. Ајвар сега се купува во маркет и така и треба  според евро-стандардите. Нека тежи таму на нивните рафтови, отколку  да стои на полиците во нашите подруми или тераси. Напредуваме и побргу на овој план од совладување на Копенхашките критериуми. Експертите по ЕУ политика ќе го објаснат тоа на дебатна емисија деновиве.

Идентитет си е идентитет и тогаш кога не го препознаваш. Нема веќе тегли, буриња и посебно нема КАЦИ за туршија. Ги нема каците во подрумите, ама целата општествена сцена си ја направивме каца за туршија.

За помладата генерација само да објаснам дека каците се дрвени садови со поширок долен и потесен горен дел. Тие не се затвораат со дупло дно како бочвите или бурињата, туку домаќинот туршијата прво ја притиска со венец од лозови гранки и одозгора става речен камен. Е дури тогаш се става дрвен капак кој дозволува по малку воздух да го помага процесот на скиселување на туршијата и е полесно за вадење на внатрешноста кога ќе затреба. И ништо да не напишам понатаму, сите асоцијации со нашата општествена, а посебно политичка состојба ви се јасни.

Во кацата се ставаат зелени плодови или оние што се на почетокот на зреење. Отприлика како нашите политичари на сите нивоа кои се на возраст на започната зрелост. Ако се смета дека тоа е дел од зелената енергија и еколошките политики тогаш ова може и да позитивен процес.

Е во внатрешноста на кацата се ставаат таквите недозреани продукти и на нив се сипува мешавина од киселина и вода. Водата треба да е превриена или изворска, а продуктите покрај својата зеленост мора и да се чисти или барем само партиски извалкани ако нема избор. Оној што го води процесот на кацаризација внимава кои зеленчуци ќе ги става на дното од кацата, а кои во погорниот дел. Важно е тоа поради распоредот на вадење од кацата и нивно полезно конзумирање. Некои трпат подолга кацаризација, а некои бргу се расипуваат, па нивната конзумација трае до Божик или Св. Јован. Тие малку поткиселуваат и ако е топла зимата и некаде се најдат слични зарзавати, лесно се заменуваат во кацата.

Не се за некој гурмански ручек, ама како мезе со една две домашни со најблиските добро послужуваат (по една со татко ми и сликата задолжително на ФБ). Оние подлабоките, а скоро секогаш се и поголеми се на долниот дел од кацата. Тие се вадат после Св. Спиридон некаде во втората половина на февруари и се веќе добро кацаризирани и си носат мешавина на вкус од сопствените квалитети и киселината во која се потопени. Кога се јадат малку ги собираат усните на корисникот, ама се добри како прилог кон главното јадење. Ако се лути, зелени и тоа везени пиперки, а згора и закиселени, се ставаат на софрата како доказ за задржаниот идентитет и традиција на домаќинот.

Последни се вадат главиците од дното на кацата. Не само што поради габаритот се вадат тешко, зошто ќе го растурат целиот ред во кацата, туку и затоа што кацаризацијата веќе одминала, па нивниот вкус е мешавина од горко кисело чувство. Некогаш при гладни години се вадат и да го заменат главниот ручек, зошто другата зимница е веќе при крај, а и долгата зима знае да ги потроши ресурсите на семејството. Има стискање на заби при јадењето на овие специјалитети, ама ретко кој се осмелува да каже дека баш и не му се угодни при јадењето. Некогаш тие и не се вадат, туку ако има доволно киселина во кацата се оставаат до следната есен за да не се исуши кацата. Ете така ми изгледа нашава политичка состојба скенирана  низ призмата на една обична каца која сѐ помалку се употребува во домаќинствата, ама стана објаснувачка рамка на нашиве состојанија. Таман за скрининг процесот што е започнат.

А за намерите ли требаше да пишувам? На елитата  политичка?  Па, сѐ ви напишав вие мои почитувани, читатели само размислете кој е домаќинот што ја подготвува внатрешноста на кацата и кој е оној што го запазува редот за вадење зелени домати, лути пиперки, зелка, мали дињи, посебно празни тиквички што го пополнуваат  просторот и останати зарзавати од нашава заедничка каца. Другото  си го знаете и без јас да ве потсетувам.


Текстот е личен став на Авторот. Дозволено е преземање на текстот според лиценцата Creative Commons 4.0. | Извор: CivilMedia
Print Friendly, PDF & Email
Share33Tweet21Send

НАЈЧИТАНИ 5

  • Лукоил ја прифати понудата на Ганвор Груп за купување на меѓународните средства, ќе добие ли македонската подружница нов газда?

    139 shares
    Share 56 Tweet 35
  • Деца и училишни ресурси како алатка за кампања во Пробиштип!

    137 shares
    Share 55 Tweet 34
  • Лукоил ги продава своите филијали во странство по санкциите на САД, македонската подружница сé уште молчи за прашањата на ЦИВИЛ

    112 shares
    Share 45 Tweet 28
  • Изборите и коалицијата: ВЛЕН му го залула чунот на Мицкоски

    110 shares
    Share 44 Tweet 28
  • Косовски пратеник удри граѓанин со бокс оти го нарече „лажго“ – инцидент во центарот на Приштина!

    103 shares
    Share 41 Tweet 26
CivilMedia

СЛОБОДНО.НЕЗАВИСНО.ОТВОРЕНО

  • ЗА НАС
  • ИМПРЕСУМ
  • КОНТАКТ
  • АВТОРСКИ ПРАВА
  • Политика на приватност
  • МАРКЕТИНГ

Следете нè

No Result
View All Result
  • ДОМА
  • ВЕСТИ
  • ПОЛИТИКА
  • СЛОБОДНА ЗОНА
  • АНАЛИЗИ
  • РЕГИОН
  • СВЕТ
  • ВОЈНА ВО УКРАИНА
  • ДЕЗИНФО
  • ФОРУМ
  • ГРАЃАНСКА АКЦИЈА
  • МАРКЕТИНГ
  • ИМПРЕСУМ