fbpx
Фатмир Битиќи
Илустрација: „Одмазда на дрвото“ - Мирослав Стојановиќ-Шуки

ПОПИС

На пописот во Бугарија како Македонци се изјасниле 1.143 лица

За време на последниот попис на населението на Бугарија во септември минатата година како Македонци се изјасниле 1.143 лица. Тоа вчера го соопшти Националниот статистички институт на Бугарија соопштувајќи ги...

Read more

Според Пописот на населението 2021, 90 проценти од вкупното резидентно население се родени во Република Северна Македонија.

Државниот завод за статистика денес објави нов сет на податоци од Попис 2021 кои се однесуваат на брачниот статус на населението, бројот на живородени деца и миграциите внатре во државата....

Read more

АЕТМ и ДЗР во заедничка иницијатива за подобрување на статистичките податоци за е-трговија во Македонија

Како дел од напорите за подобрување на методологијата и квалитетот на податоците за е-трговијата, приближување на македонското законодавство со законодавството на ЕУ и следење на трговијата во Република Северна Македонија...

Read more

ДЗР: Недоволни мерките за воспоставување на концептот за еднакви можности на жените и мажите

Мерките и активностите кои ги преземаат надлежните институции не се доволни за да обезбедат ефективно воспоставување на концептот на еднаквите можности на жените и мажите во процесите на креирање и...

Read more

Попис 2021: Околу 80 проценти од невработените во земјава се со основно или средно образование

Во земјава има вкупно 109 249 невработени лица на возраст од 15 години и повеќе. Од нив речиси 80 проценти се со основно или средно образование. Поголемиот дел од невработените...

Read more

Попис 2021: Над една третина од граѓаните најчесто користат автомобил, секој петти оди пеш, а велосипед само 2,3 проценти

Автомобилот е најчесто превозно средство кое се користи во нашата земја. Над 35 проценти од вкупното работоспособно население на возраст од 15 години и повеќе до работа или училиште користи...

Read more

Симовски: Не сме толку необразовани колку што неинформирано се користат податоците од ДЗС

-Ние како институција покажуваме резултати. Како институција се обидуваме во чекор да ги следиме трендовите во светот, но од друга страна немаме капацитет. Кај нас нема школа за статистика, има...

Read more

ДЗС: Над 95 проценти од резидентно население се писмени, 1,2 проценти се неписмени според Попис 2021

Над 95 проценти од резидентно население на возраст од над 15 години во државата се писмени, додека 1,2 проценти или 18 897 се неписмени. Поголемиот дел од писменото население се...

Read more
Page 1 of 42 1 2 42

CIVIL MEDIA NEWSLETTER