fbpx
ФОТО: МИА Архива
Фото: Скриншот
Berlaymont building (European Commission)
Фото: МИА
Фото: Скриншот од видео на Би-би-си

Tag: Гостивар

Комеморација во чест на писателот Исмаил Кадаре во Гостивар

Во чест на неодамна починатиот албански книжевник Исмаил Кадаре, попладнево се одржа комеморација во Центарот за култура „АСНОМ“ во Гостивар, која ја организраше Светскиот албански сојуз - Собрание за РСМ. ...

Асани: Не треба да се срамиме или да криеме дека знаеме и други јазици

Советничката Алтина Асани во своето обраќање на јавниот настан „Граѓански дијалози за односите меѓу заедниците: Предизвици и решенија“, меѓу другото раскажа  дека во Гостивар е дојдена од Приштина, и дека ...

Далипи: Секогаш треба да опстојат силите кои се борат за едно отворено општество

Советникот во општина Гостивар,  Лек Далипи, во своето обраќање на јавниот настан „Граѓански дијалози за односите меѓу заедниците: Предизвици и решенија“, вели темите како што се мултикултурализам, еднаквост, почитување на ...

Хамза: Сите граѓани треба да бидат еднакви во Уставот

Советничката во општина Гостивар Афердита Хамза, на почетокот на своето излагање на јавниот настан „Граѓански дијалози за односите меѓу заедниците: Предизвици и решенија“, вели дека пролета не доаѓа со едно ...

Нешковска: Храната на мултикултурализмот е меѓусебното почитување

Советничката во општина Гостивар, Ема Нешковска  во своето обраќање на јавниот настан „Граѓански дијалози за односите меѓу заедниците: Предизвици и решенија“,   вели дека мултикултурализмот и едно општество за сите нема ...

Лимани: Наместо националистички ветувања, граѓаните треба да гледаат кој ќе им го подобри животниот стандард

Претседателот на Совет на Општина Гостивар, Валбон Лимани на почетокот на своето обраќање на јавниот настан  „Граѓански дијалози за односите меѓу заедниците: Предизвици и решенија“, вели дека пораснал во мултиетничка ...

Дерала: Невидливите ѕидови на поделбите мора да ги урнеме прво кај нас самите, во нашите глави

Би сакал да споделам неколку кратки импресии од тоа што го слушнав од господинот Таравари, а тоа е дека, иако сум склон кон критичко восприемање на пораките од политичарите, практично ...

Таравари: Гостивар е единствена општина во светот каде што се вее ромското знаме и многу сум горд на тоа

„Во Гостивар со векови има повеќе етнички заедници коишто меѓу себе живеат релативно добро,  се користат три јазика, македонскиот, албанскиот и турскиот јазик. Во 2021 година консензуално сите советници донесовме ...

Page 1 of 6 1 2 6

CIVIL MEDIA NEWSLETTER