fbpx
Фото: МИА архива
Димитар Ковачевски
Фото: Социјални мрежи
Фото: МИА архива
Фото/ принтскрин

ЕДУКАЦИЈА

Најчесто поставувани прашања од изборните набљудувачи на ЦИВИЛ

Веднаш по повикот за пријавување на изборни набљудувачи на ЦИВИЛ, пристигнаа и првите апликации, но и бројни прашања од заинтересираните низ целата земја. Во овој прилог, одговараме на повеќето од...

Read more

Што е гласачко ливче?

Избирачки ливчиња (фото: МИА)

Гласачкото ливче ја има најважната улога во изборниот материјал. Тоа им овозможува на граѓаните да го исполнат своето право на глас и слободно да одберат за кого ќе гласаат. Гласачкото...

Read more

Што подразбира изборен материјал

Избори, 2017 (фото: ЦИВИЛ)

Во изборниот материјал за спроведување на изборите спаѓа: кутии за гласање и паравани, обрасци на записници и дневник за работа на избирачкиот одбор, блок со гласачки ливчиња според изводот од...

Read more

Борба против дезинформации: Како да им се помогне на луѓето да ја разликуваат вистината од лагата

Илустрација генерирана со помош на вештачка интелигенција: Борба против ботови

Во борбата против дезинформациите се вклучени владите, безбедносните служби, технолошките компании и граѓанското општество. https://www.youtube.com/watch?v=lxqU6XSOqEo Со оглед на глобалната природа на дезинформациите, меѓународната соработка меѓу владите и организациите е особено важна. Законската...

Read more

Што е изборна кампања?

„Изборна кампања е јавно претставување на потврдените кандидати од надлежните изборни органи и нивните програми во предизборниот период за одреден вид на избори“, стои во појмовникот во член 2 на Изборниот...

Read more

Што е Избирачки список?

Изборните процеси во Република Северна Македонија секогаш имаат тенденција на низа нерегуларности, што во најголем дел се врзани со Избирачкиот список, како вид на регистар по кој се води Државната...

Read more

Што е дезинформација?

Дезинформациите се особено опасни затоа што имаат потенцијал да предизвикаат поделби и тензии, па и немири и насилство во области, како што се меѓуетничките и меѓуверските односи, евроатлантските интеграции, миграцијата,...

Read more

ЦИВИЛ едукација: Сѐ што треба да знаете за изборниот процес, правото на глас и дезинформациите

Сѐ што треба да знаете за изборниот процес, правото на глас и дезинформациите, може да го најдете на медиумската платформа на ЦИВИЛ. Како се гласа? Кој се грижи за законитоста...

Read more

Новитети во Изборниот законик – континуирана едукација за потребите на ДИК

Еден од новитетите во Предлог измените и дополнувањата на Изборниот законик, за кој пратенците гласаа по скратена постапка е Центар за континуирана едукација за избори. Идејата е, која воопшто не...

Read more

Борба против психосоцијалните операции: Апотеoза на вистината е нужност за нашата ера

hybrid warfare

АНА ЧУПЕСКА Несомнено, ерата во која живееме, окарактеризирана како пост-вистина, во многу нешта ги измени секојдневието, интересите, но и когнитивните процеси, емотивните дигестии и воопшто, во услови на технолошката злоупотреба...

Read more
Page 1 of 3 1 2 3

CIVIL MEDIA NEWSLETTER