fbpx
Фото: МИА архива
Фото: МИА
Фото: МИА
Фото: МНР
Професор Борче Давитковски (фото: Ариан Мехмети/ЦИВИЛ)

ГРАЃАНСКА АКЦИЈА

Сеќавање на масакрот на плоштадот Тјенанмен: Одбрана на меморијата среде репресија

Фотомонтажа: Д. Мишев / ЦивилМедиа

Денеска е 35-та годишнина од масакрот во Тјенанмен, во кој веројатно беа убиени илјадници мирни демонстранти. Луѓето што го одбележуваат се криминализирани и затворани од страна на кинеската репресивна влада...

Read more

Регионална конференција на ЦИВИЛ за перспективите на циркуларната економија во услови на војна и несигурност

ЦИВИЛ организира регионална конференција на тема „Перспективите на циркуларната економија во услови на војна и несигурност“ денеска, (петок, 31 мај), со почеток во 12 часот. На конференцијата ќе говорат претставнички и...

Read more

Што е глобална одговорност?

Предизвикот на човештвото во XXI век е создавање на флексибилни општества, верни на определбата за почитување на вредностите поврзани со човековата слобода, достоинството, еднаквите можности, почитувањето на човековите права, филантропијата,...

Read more

Финале на Неделата на циркуларна економија на Западен Балкан: Регионална конференција на ЦИВИЛ за перспективите на циркуларната економија во услови на војна и несигурност

ФБ НАСТАН: Перспективите на циркуларната економија во услови на војна и несигурност Циркуларната економија е една од најактуелните гранки на зелената агенда во голем дел од светот. Трансформативниот социо-економски процес...

Read more

Двете лица на национализмот – од либерална, до екстремистичка идеологија

Сепак, примарната идеја за овој национализам, која што настанала како резултат на  конструктивните и добронамерни побуди на човекот, се расчленила во две насоки. Првата насока е онаа, според која национализмот...

Read more

Што е зелена политика?

Зелената политика (или еко-политиката) нуди решенија за имплементација на еколошки одржливо општество, втемелено во животната средина, во амбиент на ненасилство, социјална и еколошка правда, почитување на човековото достоинство и човековите...

Read more

Која е разликата меѓу ЦИРКУЛАРНА и ЗЕЛЕНА економија?

Програмата за животна средина на Обединетите нации (UNEP) ја дефинира зелената економија како онаа која резултира со зголемена благосостојба и социјална еднаквост, со значително намалување на еколошките ризици и еколошкиот...

Read more

Регионална конференција на ЦИВИЛ и ЛогЕкс: Перспективите на циркуларната економија во услови на војни и несигурности

ЦИВИЛ е домаќин на онлајн регионална конференција на тема „Перспективите на циркуларната економија во услови на војни и несигурности“ в петок, 31 мај, со почеток во 12 часот. Конференцијата е...

Read more

Што е циркуларна економија?

by Balkan Green Energy News

Ефикасното управување со ресурсите и намалување на отпадот се главните принципи на кои се заснова цирукларната економија. Една од главните цели, како економски модел, што би ја заменува линеарната економија...

Read more

ЦИВИЛ: Вкупно 18 случаи на семејно гласање во Дебреште

Седумте избирачки места во земјава каде денеска се прегласува за парламентарните избори 2024 се отворени навреме, а гласањето се одвива безмалку без проблеми, забележуваат нашите мобилни набљудувачи кои се на...

Read more
Page 1 of 116 1 2 116

CIVIL MEDIA NEWSLETTER